טיפים ומאמרים


המדריך לצליאקיסט המתחיל - פרק שני בסדרה

נשלח 30 ביוני 2014, 01:34 על ידי Etrog Tastes   [ עודכן 30 ביוני 2014, 01:36 ]

פגישה עם תזונאית ושינוי בתפריט

השלב הבא, לאחר שאובחנתם עם צליאק, יהיה לגשת לתזונאית מטעם קופת חולים או באופן פרטי.

התזונאית תסביר לכם שעליכם להימנע מעכשיו לחלוטין מגלוטן ובתור התחלה תאלצו להימנע ממוצרי חלב ומלקטוז. בעצם יש לכם כרגע דלקת במעיים וכדי לתת לה לחלוף אסור לאכול לקטוז שגם הוא מגרה את המעי. לא צריך להפסיק לחלוטין עם חלב, יש המון מוצרים דלים בלקטוז כמו סוגים מסוימים של גבינה צהובה, קוטג', חלב דל לקטוז ועוד. התזונאית תפרט לכם.

על הלקטוז:

סוכר החלב מתפרק ע"י אנזים ששמו לקטאז. אנשים שיש להם כמות קטנה מאנזים זה, סובלים מבעיות עיכול של חלב ומוצריו והתופעה נקראת "אי סבילות לחלב".

בצליאק ומחלות מעיים אחרות, מומלץ להימנע ממזונות אלרגניים וחלב הוא כזה. עוד מזונות אלרגניים הם: פירות הדר, עגבניות , ביצים. אך כל זה בתאום עם תזונאית

את המידע הזה קראתי במאמרים על צליאק וליקטתי אותו באופן אישי. חשוב לי ליידע אתכם אך אין פה המלצות לגמילה ממזונות אחרים פרט לאילו שמכילים גלוטן

השינוי התזונתי:

עליכם לדעת אילו דגנים אסורים לאכילה ואילו מותרים, יש כאלה ששנויים במחלוקת ועוד מגוון רחב של מאכלים שמכילים גלוטן. אם יש לכם חוסרים שהצטברו ועליכם להשלים כמו ויטמינים, ברזל וכו' זה הזמן לבדוק

רשימת הדגנים המכילים גלוטן: חיטה, שעורה, שיפון, כוסמין, שיבולת שועל

רשימת הדגנים שאינם מכילים גלוטן: תירס, אורז, קינואה, כוסמת, דוחן, אמרנט

מוצרים תעשייתיים רבים מכילים גלוטן ואלו שאינם מכילים בדר"כ יהיה כתוב על האריזה שאינם מכילים או שמכילים עד ppm 20 כלומר, 20 חלקים למיליון (וזה מותר)

מה זה אומר?

שאסור: פרורי לחם, אבקת מרק, רוטב סויה, פיצוחים (שקונים במשקל ובדר"כ מכילים קמח), קוסקוס, בורגול, סולת, רטבים, דגני בוקר, תבלינים, פירות יבשים (לבדוק), בירות ומשקאות אלכוהול שונים, בשר משומר, סייטן. ואלו כמובן  דוגמאות בלבד

ולמה אסור? כי מוצרים אלו מכילים גלוטן או שמסיבות שונות מוסיפים למוצרים אלו גלוטן או קמח. וחלקם מיוצרים על פס ייצור שיש בו שרידי גלוטן.

מותר: פרורי לחם מיוחדים שרשום עליהם שאינם מכילים גלוטן וכך גם לגבי כל הרשימה של האסורים. כל אלו מייצרים ללא גלוטן במפעלים שיועדו לכך ולכן ניתן להשיג הכל כמעט. למשל רוטב סויה, אבקת מרק, קורנפלקס, בירות, לחם, קרקרים וכו'.

השנויים במחלוקת:

שיבולת שועל לכשעצמה אינה מכילה גלוטן אך היא גדלה ליד הדגנים שמכילים. ניתן להשיג בחו"ל שיבולת שועל נקייה מגלוטן.

מוצרים שיש לבדוק: תמצית וניל , חומץ אורז לסושי, חלב סויה, שוקולד, גלידות

למה כדאי לשים לב?

יש שפע של מוצרים ללא גלוטן בסופר כמו: לחמים, תערובות קמחים לאפייה, אבקות, בצקים קפואים ועוד. כל אלו עשויים להכיל כמויות גדולות של שומנים מוקשים, סוכר, ביצים, קמחים שערכם התזונתי נמוך, קורנפלור.

יפה שמישהו דואג לנו ומייצר את כל אלו, כדי שלא יחסר לנו המלאווח, הפלאפל, הג'חנון והפיתה ואיך שכחנו את הבורקס... אבל כשזה מגיע לבריאות שלנו, כדאי להכין הכל בבית.

שימו לב למינונים ושמרו על תזונה מאוזנת.

בהמשך, נלמד להשתמש בקמחים המשובחים ביותר ולהכין מנות בריאות טעימות וקלות!

סיפור אישי:

הכמיהה הגדולה ביותר שלי היתה למאפה טרי. במיוחד כשנכנסים למאפיה ועולים ניחוחות של קרואסונים שיצאו מהתנור. בהתחלה הייתי ניגשת למקררים של המוצרים הקפואים בסופר וקונה מידי פעם את הקרואסונים הקפואים, הפיתות, הלחמניות...

מהר מאוד הבנתי שזה משהו אחר לגמרי. וכך מעידים רבים כמוני. זה לא אותו טעם ואפילו לא דומה. חלק מהמוצרים טעימים יותר, חלק פחות.

אז מה עושים? קניתי קמחים, הוצאתי מתכונים מהאינטרנט והתחלתי להכין כל מה שמצאתי. לחם, פיצה, עוגות. ואז הבנתי שדרוש פה מאמץ רב כדי להוציא מתכונים טובים! לא מכל קמח נטול גלוטן יוצא מאפה רך ואוורירי אלא משהו שיותר דומה לדבק או קרש. הכל נדבק לידיים. למה לוקח לי שעה לשטוף את הידיים? למה אני לא מצליחה ללוש?

עברתי למתכונים ללא קמח או מעט מאוד. שזה אומר עוגות פאדג', מוס, קצפות, שוקולדים, מרנג גלידות, והמון ביצים! ויתרתי על לחם, אכלתי רק פריכיות אורז, ועדיין לא הייתי מרוצה מהמצב התזונתי שלי. גם מזה שלא אכלתי בריא וגם מכך שעדיין רציתי את המאפה – לחם, חלה, עוגיות וכו'.

ואז, בהמשך לניסוי וטעייה, הצלחתי להכין בצק פריך לעוגיות ומאפה במרקם אוורירי, ולחם טעים ובריא. לקחתי מתכונים רגילים, ושילבתי קמחים רגילים בהתאם לאופיים המיוחד.

לא לכל אחד יש את הסבלנות או הרצון לעשות כך, זה ברור. אבל כאן תמצאו כמה מתכונים פשוטים ומנצחים. אז תיגשו לתזונאית תתחילו את השינוי ותגידו לעצמכם שתעמדו בזה!






עניין אותך? - הירשם לניוזלטר שלנו 

וקבל טיפים ומתכונים ללא גלוטן - בחינם

המדריך לצליאקיסט המתחיל - פרק ראשון בסדרה

נשלח 1 ביוני 2014, 02:49 על ידי Etrog Tastes   [ עודכן 1 ביוני 2014, 03:00 ]

מידע על מחלת הצליאק

מהי בעצם מחלת הצליאק?

זוהי מחלה אוטואימונית, כלומר שמערכת החיסון פוגעת ברקמות ואיברים בגוף. במקרה הזה – מערכת העיכול. כאשר יש חשיפה לגלוטן נוצרת דלקת במעיים וזה גורם לבעיית תפקוד שלהם ובעקבות כך, המזון לא נעכל ולא נספג טוב.

זוהי מחלה כרונית ויש להפסיק לצרוך גלוטן לחלוטין על מנת שהמעי יתרפא ויחזור לתפקד כראוי.

במה היא פוגעת?

הגלוטן גורם לדלקת ברירית המעי וזה מוביל לשרשרת של פגיעות אפשריות במערכות שונות בגוף. החל ממערכת העיכול שמתקשה לספוג את הויטמינים מהמזון ועד למחלות כרוניות ותופעות נוירולוגיות. כלומר היא יכולה לפגוע במאגרי הברזל בדם, בקצב הגדילה, חולשה, מחלת הנפילה, סוגים מסוימים של סרטן  ועוד.

יש לצליאק מגוון רחב של תופעות:

חלקן ברורות ומורגשות היטב, למשל: כאבי בטן, שלשולים, כאבי ראש. וחלקן סמויות ומתבטאות בדרכים שונות למשל: אנמיה, מחסור בויטמינים, תת תזונה, עיכוב בגדילה אצל ילדים, בעיות נוירולוגיות.

האבחנה - "מחלת 1000 הפנים"

בעבר אבחנו את הצליאק כאשר היו כאבי בטן, שלשולים והפרעות בעיכול, אבל כיום כבר ידוע שיש לה 1000 פנים והיא יכולה להתבטא בתופעות שכביכול "לא קשורות" למערכת העיכול

אצל ילדים המחלה בדר"כ תתבטא בשלשולים, בטן תפוחה, משקל ירוד ועיכוב התפתחותי. בגילאים יותר מתקדמים יש כבר מגוון ביטויים אחרים. ביניהם: אנמיה מחוסר ברזל, "מחלה שקטה" שבה החולה אינו מרגיש כלל שיש בעיה אך נגרם נזק למעי. או מחלה כרונית אחרת שבעקבותיה יכולה להתפתח הצליאק.

איתור המחלה:

כדי לאתר את המחלה, בהתחלה עושים בדיקות לנוגדנים אותם מאתרים בבדיקת דם. ולאחר מכן בדיקת ביופסיה שבה לוקחים דגימה של רקמת המעי. רקמת המעי משנה את צורתה כאשר יש צליאק וכך בעצם רואים את זה.

לאחר גמילה מגלוטן ניתן לחזור על הבדיקה ולראות שאכן יש שיפור במבנה של רקמת המעי וכך לקבל פידבק שאנו בדרך הנכונה והמעי מתפקד טוב.

כאשר בן משפחה אובחן עם צליאק, מומלץ לכל המשפחה הקרובה לעשות גם כן בדיקות. 

מה קורה לאחר שמפסיקים לחלוטין לצרוך גלוטן?

קורה דבר נהדר! מתחיל בגוף תהליך של ריפוי וכל התופעות שהיינו רגילים אליהן, אם זו עייפות או כאבי בטן בלתי פוסקים, כאבי ראש ושאר תופעות משונות, כל אלו יכולים להפסק. לאט לאט, עם החלמתו של המעי ועם תזונה נכונה תחושת העייפות תחלוף ובמקומה תגיע תחושת רעננות, מרץ, ללא תחושות מציקות בבטן. מחסני הברזל יתמלאו, הגוף ישלים את החוסר שהיה לו בויטמינים חיוניים! ואנו צריכים לדאוג לגוף ולהשלים את החסרים. זה נחמד שיש בצק לפיצה ללא גלוטן בסופר! אבל זיכרו, אולי הגוף שלנו זקוק להרבה מעבר וכדאי לבדוק איך נוכל להשלים את החסר.

מה קורה אם איננו נמנעים מגלוטן?

כאשר איננו נמנעים מגלוטן, מה שקורה זה שהמעי לא יכול להחלים ולהתאושש מהנזק שנגרם לו. הדלקת ממשיכה להתקיים ברירית והמזון לא נעכל טוב, נוצרת תת ספיגה של מזון וחוסרים משמעותיים. לכן, אצל ילדים הדבר עלול להוביל לעיכוב צמיחה פיזית וגם מנטאלית.

יש גם תופעות נלוות. כלומר, גם אם אנחנו נמנעים מגלוטן ועושים כל מה שצריך, לפעמים עלינו לטפל במערכות בגוף שנפגעו כמו למשל אנמיה שגררנו הרבה שנים בעקבות חוסר מודעות למחלה, או עייפות וחולשה.

יש גם צד טוב

במובן מסויים, צליאק היא לא כמו מחלה רגילה. מצד אחד, מבחינה פיזיולוגית, לא מרגישים רע (כל עוד לא מסתבכים עם גלוטן). מצד שני, כדי להתמודד עם צליאק כמו שצריך, נדרשת היערכות מחדש בתחום המזון וגם בנושאים כלליים הקשורים לגמילה מגלוטן. יש המון מידע באינטרנט, אבל כדי שלא תלכו סחור-סחור בעת ליקוטו, מומלץ מאוד להירשם לעמותת הצליאק בישראל: www.celiac.org.il

למידע נוסף ניתן לפנות אלינו באתר www.etrogtastes.co.il

העמותה

עמותת הצליאק תספק לכם מידע בכל הקשור לצליאק, באבחונו, בטיפול בו ובשמירה על דיאטה נטולת גלוטן.

דרך העמותה תקבלו רשימת ספקים, יבואנים, מסעדות, חנויות, מזון, רשימת תרופות ותוספי מזון, וכל אלה ללא גלוטן. ובנוסף, חומרי הדרכה למורה או לגננת.

כל חבר בעמותה יכול להזין את נתוניו ולהיכנס לאתר למדריך המקוון שבו יש את רשימות עם כל המוצרים שאינם מכילים גלוטן או כאלו שבספק.

אחת לכמה חודשים, העמותה מוציאה בטאון בשם "פתיתים" שיישלח אליכם בדואר. הבטאון מכיל כתבות מעניינות, אירועים, התפתחויות, מחקרים חדשים ומידע רלוונטי.

לעמותה יש "קו פתוח", שנותן מענה טלפוני לשאלות. אל תהססו להשתמש בו.

סיפור אישי

אף פעם לא עברה במוחי המחשבה שאני רגישה לגלוטן. רופאת המשפחה שלי, מהתבוננות בבדיקות דם שגרתיות, העלתה את האפשרות שאולי מצב כזה קיים. התלונה היחידה שלי היתה שאני סובלת מכאבי ראש.

אחרי שעברתי ביופסיה התשובה הייתה חיובית ומיד נאלצתי להפסיק לאכול גלוטן. אבל לא הפסקתי מיד. חשבתי שאם אהיה קשובה לגוף שלי ומידי פעם אקח רק ביס קטן, לפחות מהחלה של שבת אז הכל יהיה בסדר...

לא היה לי מושג מה אני עושה! לקח הרבה זמן עד שהבנתי. אי אפשר לאכול את מה שנמצא מעל הבצק של הפיצה... ולא את המוס מעל עוגת השוקולד... ולא מרק עם ממש טיפונת של אבקת מרק...

זהו שלב שצריך לעבור, עניין של הרגל ועם הזמן לומדים איך להתכונן להסתדר ולהנות!

לסיכום:

נסכם בנימה אופטימית וננסה לקחת את כל הטוב שבעניין.

מעכשיו אנחנו שמים לב לכל מה שנכנס לגוף! יש ללמוד היטב מה אסור, מה מותר ועל כך נרחיב בהמשך. מטרת המדריך הזה היא לתת לכם את כל המידע הדרוש!

העיקר, להימנע מגלוטן לחלוטין. אין פה תרופות! אנחנו הרופאים של עצמנו, יש לנו יכולת לאפשר לגוף לרפא את עצמו, ולשדרג את בריאותנו בצורה משמעותית ולתת לתופעות המציקות לחלוף. גם אלו שאינם מרגישים תופעות מציקות, צריכים לדעת שבתוך הגוף מתרחש תהליך לא תקין וגם הם חייבים להימנע מגלוטן.

בהצלחה!






עניין אותך? - הירשם לניוזלטר שלנו 

וקבל טיפים ומתכונים ללא גלוטן - בחינם

בריאות מאחורי הקלעים

נשלח 28 באוק׳ 2013, 01:11 על ידי Etrog Tastes   [ עודכן 28 באוק׳ 2013, 01:26 ]

הכתבה הבאה נועדה להאיר את העיניים לכל אלו שבשגרה היומיומית נאלצים לאכול אוכל תעשייתי ומהיר, אוכל שהוא כמעט ריק מערכים תזונתיים (ומלא בשומנים, עמילנים, מלח וסוכר)

וכמובן בפנייה ישירה אל ילדינו שניזונים ממאכלים ריקים מויטמינים ומינרלים ומלאים בסוכר וחומרים משמרים

יש בשורה טובה!  ודרך נפלאה להכניס מהמשובחים ביותר של הטבע לתוך גופנו – דרך המיצים והשייקים! זהו מדריך פשוט ומקוצר צעד – אחר – צעד! וזה הולך להיות טעים

תקפצו לסופר ותעמיסו כמויות של תפוחים, בננות, גזר, שומר, מלפפונים, אבוקדו, חסה, סלק, סלרי, פירות יער קפואים, תמרים וגרגרי גוג'י.

לכל ירק ופרי יש את הסגולה שלו, הויטמינים המיוחדים שלו וכדי לספק לגופנו את מה שהוא צריך זה לא מספיק לאכול סלט של מלפפון עגבניה וחסה פעם ביום (במקרה הטוב) וחתיכת תפוח, חצי תפוז ושזיף. אפשר ורצוי הרבה יותר מזה!

למשל, סלרי או שומר או קולורבי הם לא פופולאריים במיוחד אבל עשירים כל כך וחיוניים. דרך המיצים נוכל להנות מהם באופן יומיומי

מיצים קשים

יש למג'ימיקס מסחטת מיצים קשים והיא מעולה. או כל מסחטה המיועדת לכך. כדאי שתהיה כזו בבית. הבסיס הוא בדר"כ תפוחים ולזה אני מוסיפה ממה שיש: סלק, גזר, מקלות סלרי, שומר, קולורבי.

זו דרך מעולה להכין לילדים מיץ תפוחים טבעי ובריא, הכי מתוק שיש! בתור התחלה – שילוב של תפוחים ירוקים ואדומים ואח"כ תוספת קטנה בכל פעם, בלי שידעו כמובן... חתיכת גזר, שומר קטן... סלרי למשל, זה ממש למתקדמים. המיצים יוצאים מתוקים מתוקים!

אפשר להקפיא את מיץ התפוחים ולהכין קרטיבים!

שייקים

בתור התחלה כדאי להשתמש בתור בסיס לשייק בתפוח ובננה - תמיד שילוב טוב.

חצי אבוקדו ישתלב נהדר – טעמו אינו דומיננטי והוא חשוב ביותר. וכמובן, להוסיף כל פעם משהו לפי הטעם עד שתוכלו לתת לירקות להיות דומיננטים ויהיה לכם שייק בריאות אמיתי, שייק ירוק מלא בויטמינים.

דוגמה לשייק כזה:

חופן של עלים ירוקים: חסה, רוקט, תרד, מנגולד, פטרוזיליה

מלפפון, חצי אבוקדו

תפוח ירוק + אגס

להמתיק בתמר

לשדרוג בריאותי – להוסיף גרגרי גוג'י / זרעי צ'יה / טחינה גולמית / פירות יער

לסיכום

זו הדרך להכניס לגופנו כמות גדולה של מזון בריא עם ערכים תזונתיים גבוהים!

ההכנה פשוטה, וזה מתאים לכל שעות היום – השייקים מעולים לבוקר, המיץ טוב לצהרי היום להתרעננות ואם לא הספקתם אז יש גם את הערב... 






עניין אותך? - הירשם לניוזלטר שלנו 

וקבל טיפים ומתכונים ללא גלוטן - בחינם

קטנים וחשובים

נשלח 11 ביוני 2013, 01:38 על ידי Etrog Tastes   [ עודכן 28 באוק׳ 2013, 01:30 ]

מידי פעם צצים להם מזונות חדשים המגיעים אלינו מרחבי העולם ומתקבלים באהדה גדולה. שניים מהם אלו זרעי צ'יה וגרגרי גוג'י עליהם אכתוב בקצרה גם מהמידע שקראתי וגם מניסיוני האישי.

זרעי צ'יה

אלו זרעים שמקורם מצמח המרווה. הם מכילים חלבון, ויטמינים ומינרלים, מאזנים את הסוכר בדם, מעצימים אנרגיה וטובים לספורטאים ולמצב רוח.

אבל הכי חשוב, ובגלל זה הם נהיו פופולאריים כל כך – הם עשירים באומגה 3.

מומלץ לאכול עד שתי כפות ביום. משתלב טוב מאוד בדגני הבוקר, במיזלי, דייסות, סלטים, שייקים של פירות או ירקות. מומלץ לשלבם באופן יומיומי, אין להם טעם, רק מרקם של גרגירים קטנים.

גרגרי גוג'י

זהו מזון על מהטובים ביותר בעולם! סוג של אוכמניה, נראה כמו צימוק אדום וטעמו עדין ומתקתק.

הם מכילים המון ויטמין C, סידן, ברזל, אבץ, ויטמיני B, סיבים ועוד. הגרגרים האלו הם מקור עשיר לנוגדי חמצון, מה שאומר שהם מפחיתים את השפעת הרדיקלים החופשיים בגוף.

מומלץ להוסיף לשייקים של ירקות או פירות, לדייסה, סלט פירות או לאכול בצורה הטבעית

המיזלי בתמונה המכיל: שקדים, גרעיני דלעת, גרעיני חמניה, שומשום, פשתן, זרעי צ'יה וגרגרי גוג'י


 


אהבתם? פרגנו ב"לייק" ושתפו עם חברים :-) 


 


מיזלי:

מיזלי




עניין אותך? - הירשם לניוזלטר שלנו 

וקבל טיפים ומתכונים ללא גלוטן - בחינם

מייבש מזון

נשלח 2 במרץ 2013, 23:42 על ידי Etrog Tastes   [ עודכן 28 באוק׳ 2013, 01:16 ]

בעקבות שיטוטיי בעולם ה"רו פוד" החלטתי לקנות מייבש מזון! בסביבות שמונה בערב, איך שהבית מתחיל להירגע (טוב, נו... עשר), אני מכניסה פלחים של תפוחים, אגסים, בננות קיווי ובבוקר יש לי - לא ייאמן - צ'יפס! טעמו נפלא, כמות השמן בו היא רק השמן הטבעי שמצוי במזונות אלו, ושאותו מומלץ לצרוך. אין בו תוספות של סוכר או חומרים אחרים. טבע שנכנס לגוף, חמים ונעים. הילדים למשל לא האמינו שאין לפירות היבשים צבע זוהר ושאינם נראים כמו פלסטיק מושלם.... מייבש המזון הוא פתרון מצוין עבור אלו הרגישים לגלוטן, בעיקר משום שזה על בסיס אגוזים וירקות. אז גם אם נתעלם לרגע מכך שזה בריא-על, מדובר כאן בהקלה אמיתית על שגרת התזונה שלנו. אכילה של קישואים, פשתן, שקדים ודומיהם מעולם הפירות ירקות קטניות, היא מבורכת, קלה לעיכול ומזינה את גופנו. בזכות השימוש במייבש המזון, נשמרים גם הערכים התזונתיים של כל המזונות הנפלאים האלו כך שאיננו מאבדים דבר בתהליכים תעשיתיים של עיבוד מזון.

אני עושה עכשיו המון התנסויות במייבש, בודקת טעמים, מרקמים, שילובים וחידושים. למשל: קרקר משקדים טחונים, פשתן וירקות... קורנפלקס מכוסמת... מיזלי מאגוזים ופירות.... קציצות מעדשים... ועוגות ללא קמחים, ללא ביצים וכמובן, ללא אפייה...

צלצלו אם תירצו לבוא לטעום אני אשמח לשתף אתכם בטעמים!
 
 

למה שלא תשתפו את הטיפ עם חברים?


 







עניין אותך? - הירשם לניוזלטר שלנו 

וקבל טיפים ומתכונים ללא גלוטן - בחינם

סופגניות ללא גלוטן

נשלח 21 בנוב׳ 2012, 01:38 על ידי Etrog Tastes   [ עודכן 26 באוק׳ 2013, 23:40 ]

כמובן שכולנו זוכרים את נס פך השמן, אבל זה לא אומר שכל הפך צריך להיות 

בתוך הסופגניה....

חדש! סופגניות אפויות טעימות להפליא

מעוניינים לבוא לטעימות? כיתבו למייל etrogtastes@gmail.com 


לבחירתכם:

* סופגניות אפויות

* סופגניות מטוגנות (קלאסיות)

* סופגניות ללא סוכר

אפשרות למילוי שוקולד או ריבת תות

הזמנות יתקבלו 24 שעות מראש


מחירים:

מארז של 5 סופגניות: 40 ש"ח

מארז של 10 סופגניות: 80 ש"ח + 2 נוספות במתנה!

גם אם מקפיאים את הסופגניות טעמן נשאר נפלא!


ועכשיו טיפים:

למי שמעוניין גם להפחית בסוכר, אנחנו ממליצים להמיר את הסוכר בסילאן, או 

בסטיוויה.

לגבי השמן, מומלץ לטגן בשמן עמוק בטמפרטורה שבין 180-200 מעלות, כך 

הסופגניה סופחת אליה פחות שמן מאשר בטיגון רדוד ובחום נמוך. חשוב 

להקפיד שהשמן לא יתחמצן. אם תראו עשן ואדים עולים מהשמן, יש להחליפו.


בברכת חנוכה שמח!




 

למה שלא תשתפו את הטיפ עם חברים?


 




 

הכנתם פעם כדורי שוקולד מפצפוצי אורז? כנסו - זה ממש פשוט  






עניין אותך? - הירשם לניוזלטר שלנו 

וקבל טיפים ומתכונים ללא גלוטן - בחינם

עידן הנבט

נשלח 25 באוק׳ 2012, 13:27 על ידי Etrog Tastes   [ עודכן 21 בנוב׳ 2012, 01:48 ]

אין ספק שאנחנו חיים בעידן של נבטים.
כל מה שבישלנו בעידן הקודם, אנחנו מנביטים בעידן הזה. 

הרעיון בהנבטה הוא לאכול את הדגן בשלמותו כשהוא כבר הפך לנבט ואז ערכו התזונתי רב והוא קל לעיכול. הנבט עשיר בויטמינים ומינרלים, ומה שהכי נחמד בכל העסק הוא שמכינים ממנו לחם!

אנחנו מרוויחים לחם בריא וטעים. באתר של "עידן הנבט" תוכלו לקרוא על הנושא ולהזמין לחם מקינואה מונבטת. ללא גלוטן, כמובן.







  
https://lh6.googleusercontent.com/-WnyB-NQZ1gU/UImZv0OBZOI/AAAAAAAAAfQ/2y6bw4ozsJ8/s144/%25D7%25A0%25D7%2591%25D7%2598%25D7%2599%25D7%259D.jpg




עניין אותך? - הירשם לניוזלטר שלנו 

וקבל טיפים ומתכונים ללא גלוטן - בחינם

בסיס טעים במיוחד לפיצה מקמח טף

נשלח 2 באוק׳ 2012, 06:10 על ידי Etrog Tastes   [ עודכן 28 באוק׳ 2013, 23:25 ]


טף הוא סוג של דגן, נטול גלוטן, מזון בסיסי בתזונה של העדה האתיופית.

הם מכינים ממנו לחם אינג'רה שזהו לחם אתיופי מסורתי.

הטף מכיל כמויות עצומות של ברזל, חומצות אמינו חיוניות, הוא עשיר במגנזיום בחלבון וויטמינים ולכן מצויין לצמחונים.

טעמו חמצמץ, צבעו כהה והמרקם מזכיר פיתה או פנקייק.

המלצה אישית שלנו - השתמשו בו כבסיס לפיצה!


 

למה שלא תשתפו את המאמר עם חברים?


 




 

הכנתם פעם כדורי שוקולד מפצפוצי אורז? כנסו - זה ממש פשוט  



קמח טף - בסיס להכנת פיצה



עניין אותך? - הירשם לניוזלטר שלנו 

וקבל טיפים ומתכונים ללא גולטן - בחינם

גילו שיש לי צליאק! מה אני עושה עכשיו?

נשלח 17 בפבר׳ 2012, 06:25 על ידי Etrog Tastes   [ עודכן 29 בדצמ׳ 2013, 01:50 ]

מבוא

זה תפס אותי ב"הפתעה" גמורה. 

ביום בהיר אחד, ללא הכנה מוקדמת הגיעה הבשורה - יש לי צליאק
אני זוכרת שבשבועות הראשונים הסתובבתי חסרת אונים, רעבה ובעיקר מאוד מבולבלת!


לקח לי לא מעט זמן כדי להבין שרבים אחרים חוו תחושות תסכול כמו שלי.
אחרי כמה חודשים הבנתי שגם ברגישות הזו יש משהו טוב. שחיי אמנם השתנו - אבל לטובה. למדתי שהצליאק היא הזדמנות אמיתית לאורח חיים מודע ובריא.

אני מקווה שהמדריך המקוצר לצליאקיסט המתחיל הזה שכתבתי יארגן לכם קצת את המחשבות, את המטבח ואת מערכת העיכול.


1. הרשמה לעמותת הצליאק בישראל ב - www.celiac.org.il

במובן מסויים, צליאק היא לא כמו מחלה רגילה. מצד אחד, מבחינה פיזיולוגית, לא מרגישים רע (כל עוד לא מסתבכים עם גלוטן). מצד שני, כדי להתמודד עם צליאק כמו שצריך, נדרשת היערכות מחדש בתחום המזון וגם בנושאים כלליים הקשורים לגמילה מגלוטן. יש המון מידע באינטרנט, אבל כדי שלא תלכו סחור-סחור בעת ליקוטו, מומלץ מאוד להירשם לעמותת הצליאק בישראל. העמותה תספק לכם מידע בכל הקשור לצליאק, באבחונו, בטיפול בו ובשמירה על דיאטה נטולת גלוטן.

דרך העמותה תקבלו רשימת ספקים, יבואנים, מסעדות, חנויות, מזון, רשימת תרופות ותוספי מזון, וכל אלה ללא גלוטן. ובנוסף, חומרי הדרכה למורה או לגננת.

כל חבר בעמותה יכול להזין את נתוניו ולהיכנס לאתר של המדריך המקוון.

אחת לכמה חודשים, העמותה מוציאה בטאון בשם "פתיתים" שיישלח אליכם חינם  בדואר. הבטאון מכיל כתבות מעניינות, אירועים, התפתחויות, מחקרים חדשים ומידע רלוונטי.

לעמותה יש "קו פתוח", שנותן מענה טלפוני לשאלות. אל תהססו להשתמש בו.

 

2. פגישה עם תזונאית / דיאטנית

צליאקיסטים הצורכים מזון המכיל גלוטן חווים תגובה אוטואימונית.

מדובר בתגובה של מערכת החיסון נגד הגוף ולא נגד פולש זר. תגובה זו גורמת נזק לדופן המעי הדק ולבעיית ספיגה של חומרי מזון שונים. עם הזמן הספיגה המופחתת של מרכיבי מזון שונים עלולה לגרום למחסור בוויטמינים, דבר הפוגע בתפקודם של מערכות שונות בגוף ובאיברים חיוניים.

הטיפול במחלת הצליאק מחייב הקפדה על תזונה מתאימה, נטולת גלוטן.

יש לזכור שהגלוטן, או עקבותיו, נמצא לא רק בדגנים, אלא במזונות מעובדים רבים.

דיאטנית טובה תעשה את הסדר המתבקש לקראת שינוי הרגלי האכילה. היא תנחה אתכם ביחס למאכלים שכדאי לצרוך וממאכלים שיש להימנע מאכילתם. 

לעיתים תמליץ הדיאטנית על תקופה קצרה של גמילה מלקטוז על מנת לעזור למעי להשתקם מנזקי הגלוטן.

אחרי הגמילה, ניתן לנהל אורח חיים רגיל ואפילו בריא יותר.


3. קניות

משימת הקניות היא משימה בפני עצמה. צליאקיסטים  צריכים להקפיד לבדוק כל מוצר ולקרוא את כל השורות הקטנות על גבי האריזה.

בתחילת הדרך, הכיתובים על אריזות המזון עלולים להטעות - אז ננסה לעשות קצת סדר.

* יש להמנע ממאכלים שעליהם כתוב "עלול להכין גלוטן" או "עשוי להכיל עקבות של גלוטן"

* כאשר אין כל ציון אזהרה על האריזה - יש להתקשר ליצרן או ליבואן
או להכנס למדריך המזון באתר עמותת הצליאק, כדי לבדוק אם מדובר במזון "בטוח".

* אם כתוב על המוצר כי רמת הגלוטן אינה עולה על ppm  20 (20 חלקים למיליון) המאכל מותר לאכילה.

הדרך הקלה ביותר היא להכנס לחנויות הטבע - למדור שכולו ללא גלוטן ולהתחיל להכיר את המוצרים שם. 

החסרון בכך הוא המחיר. בדרך-כלל מזון ללא גלוטן, בחנויות טבע מובחרות, הוא עסק יקר. בהמשך נדבר על חג הפסח כהזדמנות לארגן את המלאי במחירים סבירים.

המזון שנמצא בחנויות לא תמיד יהיה לטעמנו. ברור שאת חלקו נאהב יותר וחלקו פחות (בתקווה שלא נזרוק לפח...)

אבל אין מה לעשות, זה חלק מהעניין.

במחלקת הקפואים תמצאו מבחר לחמים, פיתות, לחמניות ועוד מוצרים.

במחלקה של ה"ללא גלוטן" תמצאו מבחר גדול של קמח לסוגיו ושל תערובות להכנת לחם. בנוסף תמצאו עוגות, פירורי לחם, קורנפלקס, פסטה, פתיתים, רוטב סויה, בייגלך, קרקרים, עוגות, עוגיות, ופלים ועוד.

 את התבלינים והפירות היבשים רצוי לקנות כשרים לפסח או אורגניים,

ולוודא שאין בהם תוספות לא רצויות.

לגבי עוף ובשר, יש לבדוק כל מוצר במדריך המזון או עם היצרן.

 הכי טוב זה לקנות מזון טרי ולהכין בבית...

 

4. ארגון המטבח

לצליאקיסטים אסור להיחשף לגלוטן, גם לא לפירור של גלוטן - אפילו לא לשאריות של גלוטן שנותרו על הכף מתבשיל אחר.

 רגישות זו מחייבת היערכות מחודשת במטבח, במיוחד אם מדובר בילד

עם צליאק, שיש לו אחים נוספים ללא צליאק והמאכל האהוב עליהם הוא טוסט...

במקפיא, כדאי שתהיה הפרדה. שלא יתערבבו בטעות סוגי הלחם או פירורי הלחם או כל המלאי שקניתם בפסח ושמרתם במקפיא.

הטעם והטריות של חלק מהמוצרים ללא גלוטן נשמרים כך בצורה הטובה ביותר.

בנוגע לטוסטר ומיקרוגל, הניקיון צריך להיות יסודי. עם הפרדה ברורה של תבניות

האפשרות הקלה היא לקנות מכשיר חשמלי נוסף המיועד לאוכל ללא גלוטן.

יש להקפיד שכלי הבישול יהיו נקיים משאריות של מזון עם גלוטן.

רצוי לא להשתמש בכפות עץ ולא להעביר את הכף מהכלי של הפסטה עם הגלוטן לכלי של הפסטה בלי הגלוטן.

לסיכום, עשו הפרדה בצורה הכי קלה ונוחה שבאפשרותכם. מדף ללא גלוטן, ארון ללא גלוטן או קופסאות נפרדות שבהן תאחסנו הכל.

 

5. בישולים

רצוי מאוד שתתחילו לבשל, אם לא עשיתם זאת עדיין. אמנם אפשר לקנות אוכל מוכן ויש מגוון גדול של קפואים, אבל קיימת כאן שאלת המחיר של המוצרים האלו שהוא גבוה ועד כמה הם טעימים (לא תמיד).

קיימות סדנאות רבות של בישול ללא גלוטן, ממכון אברהמסון ועד למבחר שפים שניתן למצוא באינטרנט.

במסעדות ובבתי מלון יש להתייעץ עם השף. בדרך כלל המרקים המכילים אבקות מרק, הסלטים והפשטידות מכילים גלוטן.

בעוף ובבשר יש רטבים ותיבול עם גלוטן ולכן חשוב לברר הכל לפני ההזמנה.

הכל נראה קשה ומסובך בהתחלה,  אבל עם הזמן תמצאו שפע של אפשרויות להכנה בבית ומבחר מסעדות עם מנות ללא גלוטן.

 

6. מחוץ לבית

בחופשות, טיולים וכו' יש להיערך מראש ולפעמים לארוז כמויות גדולות של אוכל! אף על פי שיש מודעות גדולה במקומות רבים.

ברוב בתי המלון, כל מה שצריך לעשות הוא ליצור קשר מראש עם אחראי המטבח או עם השף והם ידאגו לצליאקיסט באופן אישי! גם ללחם בבוקר, וגם לשאר הארוחות.

אם יש לצליאקיסט העדפה כלשהי ללחם כדאי שיקח איתו לבית המלון.

בשטח, אפשר להצטייד בגזיה, כלי בישול, קפואים שהוכנו מראש וכן קופסאות שימורים.

כשיוצאים ליום כיף בבריכה, בלונה פארק, בקניון או סתם לטיול ולא מצטיידים כמו שצריך, אתם עלולים למצוא עצמכם רעבים ואין בסביבה מה שתוכלו לאכול. חשוב תמיד להתארגן מראש.

 

7. חג הפסח - הזדמנות לחידוש המלאי לכל השנה

בפסח יש מגוון של מאכלים ללא גלוטן. עלית, אוסם ועוד חברות מייצרות מוצרים שרמת הגלוטן אינה עולה על 20ppm.

עם זאת, יש לשים לב! קמח מצה (שאסור לאכלו) נמצא במאכלים רבים.

בחנויות טבע אפשר להשיג מצות (שמורות) משיבולת שועל נקי מגלוטן (מוכח ובדוק!)

זו ההזדמנות לקנות תבלינים כשרים לפסח (בדרך כלל טהורים וללא תוספות)

פירות יבשים, קורנפלקס, עוגות וופלים בשפע... ומארזים של כיף כף ופסק זמן! 

 

8. הילדים שלנו

כאשר מבשרים לילד שיש לו צליאק חשוב לשים דגש על מה שמותר לו לאכול מעכשיו ולא על מה שאסור. 

להרחיב את האפשרויות שלו. ליצור רושם שה"מותר" רב מן ה"אסור".

אחרי הכל, עם השקעה ביתית, בישול טוב  ורכישת מוצרים שהוא אוהב, לא יחסר לו דבר.

מעכשיו, הילד יכול לאכול כרגיל, רק עם כמה שינויים קלים. אם אנחנו, ההורים, נראה ונציג את התמונה בצורה בהירה ופשוטה, גם הילד יראה אותה כך.

הורים לילדים קטנים שהולכים לצהרון מאותגרים יותר. אם הצהרון דואג למנה ללא גלוטן, התמזל מזלכם. אם המנה ללא גלוטן אף טעימה - יש לומר כל הכבוד!

אם לא, ההורים ייאלצו לשלוח מדי יום אוכל לגן.


כמה מרכיבים מומלצים לארוחות ילדים:

נקניקיות אורגניות (הרבה יותר בריא מהנקניקיות הרגילות).

המבורגר ביתי, עוף, קציצות ושניצלים בלחמניה.

פסטה, מלוואח  ושקשוקה.

אורז, תירס, פתיתים, פירה, צ'יפס ביתי.  
פיצה ביתית עם כל התוספות שהילדים אוהבים או טוסט עם גבינה צהובה

קיים שפע של מאפים ומתוקים (רק צריך למצוא את אלו שאוהבים) וכל מה שהילד רגיל לאכול.

כמה כמה מרכיבים מומלצים לארוחת בוקר / ביניים

קורנפלקס (מתירס, אורז או קינואה), לחמניות, פנקייקס, מאפינס ועוגות מבננות, תמרים, גזר, טחינה, שוקולד וגבינה. סלט פירות עם קצפת, חלבה, מרציפן, פירות יבשים (ומגוונים: פפאיה, דובדבנים, קוקוס, קיווי), קרקר או ביסקויט עם ממרח (חמאת בוטנים, שוקולד, שקדיה, ריבה)

אל דאגה, יש מבחר גדול. ארגנו נכון ולילד שלכם לא יחסר דבר!

 

9. יידוע הסביבה

לילד יש צליאק ולסביבה אין. מה עושים?

לטעמי, העיקרון הוא לראות את התמונה פשוטה ובהירה.

ליידע. את הסבתות, סבים, דודים, חברים, בייביסיטר, מורה, גננת.

לדאוג שבכל מקום בו הוא נוהג לבקר באופן קבוע, שיהיה לו מה לאכול.

במסיבות יום הולדת שיש בגן או בביתו של ילד אחר, חשוב להצטייד במנה מקבילה ללא גלוטן: פיצה, בורקס, עוגה, ממתקים וכדומה.

בחנוכה לדאוג לסופגניה.
בפורים לדאוג לאוזני המן.
בפסח לדאוג למצות.

לדאוג שבמקפיאים של הסבתות והדודים יהיה לחם ובארון יהיו נשנושים

חשוב שהילד ירגיש שיש מבחר. עם זאת, לא כדאי "לפצות" אותו ביותר מידי סוכר. זה פיתוי שקל להיכנע לא, אבל כלל לא מומלץ.

כדאי לראות בצליאק הזדמנות אמיתית לשדרג את התזונה של כל המשפחה.

 

10. אתרים מועילים

ריכזתי עבורכם רק חלק מהאתרים והפורומים הישראליים שעשויים לעזור לכם, הן בהתחלה והן בהמשך. מטבע הדברים, קיימים עוד רבים אחרים.

אתרוג, טעמים ללא גלוטן: www.etrogtastes.co.il

מכון אברהמסון:  www.abrahamson.co.il

בר אל, מוצרים ללא גלוטן: www.barellife.co.il

קולינריא: www.culinary.org.il

 

פורום צליאק בתפוז  www.tapuz.co.il

פורום צליאק ב- ynet www.ynet.co.il/celiac

ספר ילדים "ילד סנדביץ' בלי גלוטן" www.sandwichboy.co.il


ברגע שתהיו גמולים ונקיים מגלוטן, תרגישו הרבה יותר טוב!

שיהיה המון בהצלחה ובריאות!

 

ואם יש לכם שאלות או הערות - אני תמיד לרשותכם 


רוני דוד

צליאקיסטית מוסמכת

מייסדת אתר אתרוג - טעמים ללא גלוטן

 etrogtastes@gmail.com


למה שלא תשתפו את המאמר עם חברים?






 





ללא גלוטן
ללא גלוטן







עמותת הצליאק בישראל











תור לדיאטנית
קופות החולים מציעות מגוון שירותי דיאטניות
קופת חולים מאוחדת
קופת חולים מכבי
קופת חולים כללית

















עדן טבע מרקט - מאכלים ללא גלוטן
הדרך הקלה ביותר ללמוד היא במדף ללא גלוטן 
בחנויות הטבע המובחרות






















ניקיון המטבח - להעלמת כל שריד של גלוטן
זה הזמן לעשות סדר והפרדה במטבח










אוכל ביתי ללא גולטן
רצוי שתתחילו לבשל, אם עדין לא התחלתם
פירה מיוחד ללא גלוטן של אתרוג
















פסח - הזדמנות לחידוש המלאי ללא גלוטן
חג הפסח - אספקה והצטיידות















מאפינס בננה - ללא גלוטן






























אתרוג - מאכלים ללא גלוטן
אתרוג - טעמים ללא גלוטן










עניין אותך? - הירשם לניוזלטר שלנו 

וקבל טיפים ומתכונים ללא גלוטן - בחינם


על קמחים ללא גלוטן

נשלח 4 בינו׳ 2012, 10:34 על ידי Etrog Tastes   [ עודכן 18 באפר׳ 2013, 13:01 ]

 לקמחים שאינם מכילים גלוטן יש התנהגות שונה וכדאי להכיר חלק מהם.

 הם יכולים להיות מאוד דביקים ולחלק מהם מרקם דחוס וצריך לדעת איך "להתמודד" איתם.

קסאנטן גאם וסיבים תזונתיים יכניסו לבצק אווריריות וישפרו את מרקמו

חלק מהקמחים עשירים בחלבון והם כבדים יותר מהשאר. למשל: קמח כוסמת, דוחן, שקדים, תירס וחומוס. כל אלו בעלי ערך תזונתי גבוה

קמחים נוספים קלילים יותר: קמח אורז מלא, קמח דורה, קמח טף

ויש את אלו שערכם התזונתי נמוך: קורנפלור, קמח תפו"א וטפיוקה


 קמח טפיוקה

טפיוקה מיוצר משורש מניהוט מיובש (שיח שמקורו בדרום אמריקה). 

יש בו כמות גדולה של עמילן, נראה כקמח דק דמוי קורנפלור או ככדורים 

לבנים דמויי פנינה שמכינים מהם בדר"כ קינוחים טעימים.

טעמו כמעט לא מורגש והוא עשיר במינרלים.

משתלב טוב בעוגות, פנקייקס ומאפים ברזילאיים שונים. 


מצורף לינק למתכון לחמניות מקמח טפיוקה (מאתר מבשלים)

 

קמח אורז / אורז מלא

נטחן מגרגירי אורז רגיל או מלא. המלא עדיף.

הוא דגן בעל חשיבות תזונתית גדולה ומכיל סיבים תזונתיים, ויטמיני  B  

ואת כל חומצות האמינו החיוניות (לכן נחשב לחלבון מלא).


קמח האורז משמש בעיקר להכנת מאפים, עוגיות ודייסות. משתלב טוב עם קמח טפיוקה

מאטריות האורז אפשר להכין פסטה ולזניה, ומדפי האורז אפשר להכין אגרול

 


מצורף לינק לכדורי שוקולד מפצפוצי אורז של אתרוג 

 



קמח כוסמת

הכוסמת היא רב תכליתית ואפשר להכין ממנה אינספור מטעמים!

היא נחשבת לבעלת ערכים תזונתיים גבוהים משאר הדגנים. היא מכילה חלבון בריכוז גבוה יותר מחלבונים מן החי, ויטמיני  B, רמה גבוהה של ברזל, אבץ וסלניום.

הכוסמת הירוקה בעלת ערכים תזונתיים גבוהים יותר מהכוסמת הקלויה החומה. אפשר להנביט אותה והיא משתלבת נהדר בסלטים.

קמח הכוסמת משתלב בעוגות, פשטידות, לחמניות ומאפים. 

ניתן להשיג פסטה בצורות שונות מקמח כוסמת. 

לכוסמת אין קשר ל"כוסמין" שנמנה עם חמשת מיני דגן והמשמש לאפיית לחם כמו החיטה.


קמח סויה

לסויה שימושים רבים במאכלים: פולי סויה (אדממה), שמן סויה, טופו, 

גלידות, רוטב סויה, חלב סויה, מעדני סויה, שבבי סויה (דמויי בשר) וקמח סויה.

הסויה היא מקור לחלבון מלא וזו הסיבה שממליצים לצמחונים ולטבעונים לצרוך סויה. 

משרד הבריאות קבע לפני מספר שנים  שמומלץ להגביל את צריכת הסויה

ל- 3 פעמים בשבוע לילדים עד גיל 18.

חשוב לשים לב אילו מוצרים של סויה אינם מכילים גלוטן.

  

קמח תירס

הנוכחות של התירס בחיינו היא יותר משמעותית מכפי שנאה לנו.

התירס נותן לנו את עצמו, עם חמאה ומלח, הוא נותן לנו קמח, 

עמילן (קורנפלור), פופקורן, שמן, אלכוהול, קורנפלקס (שבפסח גם לנו מותר), וחטיפים.

הקורנפלור משמש לבישול, אפייה, הסמכת רטבים ומרקים ועוד. 

ניתן להכין מקמח תירס עוגות, לחמניות, פולנטה, טורטיות, פנקייקס, פשטידות


קמח תף

טף הוא סוג של דגן, נטול גלוטן, מזון בסיסי בתזונה של העדה האתיופית. הם מכינים ממנו לחם אינג'רה שזהו לחם אתיופי מסורתי.

הטף מכיל כמויות עצומות של ברזל, סידן, הוא עשיר במגנזיום, בחלבון וויטמינים ולכן מצויין לצמחונים.

טעמו חמצמץ צבעו כהה והמרקם מזכיר פיתה או פנקייק.

המלצה אישית שלנו - תשתמשו בו כבסיס לפיצה!


קמח שקדים

את הקמח הזה אפשר למצוא באריזות ואקום וגם בתפזורת במשקל.

מומלץ לטחון שקדים (קלופים) בבית ולהכין את הקמח לבד. הוא נהדר בעוגות ומאפים, ניתן לשלבו עם קמחים אחרים.

וכולנו יודעים כמה בריאים השקדים!

 

קמח חומוס

הקמח הזה הוא רך ועדין גם במרקם וגם בטעם. עשיר בחלבון

מתאים למאפים ולשניצלים (במקום פרורי לחם).



שיהיה בתאבון :-)


אהבתם? שתפו את המאמר עם חברים?


 
 
 



עניין אותך? - הירשם לניוזלטר שלנו 

וקבל טיפים ומתכונים ללא גלוטן - בחינם




























עניין אותך? - הירשם לניוזלטר שלנו 

וקבל טיפים ומתכונים ללא גולטן - בחינם

1-10 of 14